Mrs. Adela Abelleira Argibay¹, Dr.
María Milagros López², Mr. Javier Peñalver
Navarro², Dr. Olga Aguín Casal¹, Dr. José Pedro
Mansilla Vázquez¹, Mrs. Ana Picoaga Montoussé¹ y Mrs.
María José García Fernández¹
¹ Deputación Pontevedra, Estación
Fitopatolóxica do Areeiro, Subida a la Robleda s/n, Pontevedra, Spain,
36153
² IVIA, CPVYB, Valencia, Spain, 46113
RESUMO: O cancro
bacteriano do kiwi ocasionado por Pseudomonas syringae pv.
Actinidiae foi detectado por primeira vez en Xapón e Corea; na
actualidade constitúe unha enfermidade emerxente que está a
ocasionar importantes perdas en China, Italia, Nova Zelandia, Francia, Portugal
e Chile. Actinidia chinensis en particular os cultivares Jin Tao e Hort
16 A parecen ser máis susceptibles que o kiwi verde Actinidia
deliciosa cultivares Hayward e Summer. A bacteria afecta tanto ás
plantas macho coma ás femias, e as plantas novas son máis
susceptibles. Os síntomas máis característicos que
aparecen a principios de primavera son exsudados de cor laranxa avermellada ou
branca asociados con chancros e feridas en pólas e/ou madeiros, ademais
de manchas marróns nas follas, as xemas e os froitos tamén se ven
afectados. A meirande parte do kiwi que se produce en España
cultívase en Galicia, onde o principal cultivar é Hayward. En
2010 estableceuse a primeira plantación do cultivar Jin Tao e outra
plantación de cultivar Summer, moi preto dunha plantación de
Hayward. A principios da primavera de 2011, o 80% das plantas de ambas as
dúas especies mostraban síntomas da enfermidade. A bacteria P.
syringae pv. Actinidiae foi illada unha vez máis das plantas
sintomáticas e ademais leváronse a cabo probas de patoxenicidade,
inoculando as plantas sas coa bacteria, nas que os síntomas comezaron a
aparecer cinco días máis tarde, mentres que as plantas control
non inoculadas permanecían sas. A plantación de kiwi con plantas
afectadas foi erradicada (25 ha). Esta constitúe a primeira referencia
de P. syringae pv. Actinidiae en España. |